u l o v e m e n o w. Powered by Blogger.
Home » » 10 perkara atasi malas di kala detik-detik peperiksaan...

10 perkara atasi malas di kala detik-detik peperiksaan...

10 TIP MUDAH ATASI MALAS

Dipetik dari buku Motivasi Alihan Pelajar tulisan Dr. Tengku Asmadi T. Mohamad terbitan PTS Millennia Sdn. Bhd.


Dalam dunia ini tiada pelajar yang pandai atau bodoh. Yang ada cuma pelajar rajin atau malas. Malas adalah sikap kebanyakkan pelajar yang menyebabkan mereka menangguhkan kerja dan membuat ulangkaji disaat akhir. Malas juga mengakibatkan pelajar tidak menggunakan potensi dan kehebatan sebenar mereka dan berakhir dengan keputusan yang mengecewakan mereka sendiri. Ia satu bentuk perasaan yang hadir dalam diri untuk digunakan secara positif seperti malas melepak, malas, buang masa, malas bersembang kosong, dan sebagainya. Malangnya, pelajar tidak menggunakan perasaan ini secara positif . Sebaliknya mereka malas untuk belajar, beriadah, ke sekolah, menyiapkan kerja sekolah dan sebagainya.

Persoalannya sekarang bolehkah perasaan ini dikikis? Kalau boleh apa caranya? Berikut adalah tip-tip yang boleh anda gunakan apabila malas menguasai diri. Ops! Jangan pula nanti ada yang berkata malas nak amalkan tip-tip ini sebab buku ini tidak boleh membantu mereka yang tidak mahu tolong diri sendiri.

Memanglah kalau mahu dibandingkan antara belajar dengan bermain pastilah belajar itu membosankan. Tetapi mereka yang berjaya pada awalnya juga malas tetapi mereka lakukan satu perkara iaitu PAKSA DIRI! Apabila anda mula paksa diri atau mengistihar jihad menentang perasaan malas, maka sedikit demi sedikit anda mula menguasai pelajaran. Apabila pelajaran mula anda kuasai minat pula mula tercetus. Apabila anda mula minat maka anda sebenarnya tidak perlu paksa diri lagi sebab segalanya menjadi begitu mudah untuk anda lakukan.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk atasi sikap malas:

1. Amalkan doa ini

Doa adalah senjata mukmin seperti mana Allah s.w.t telah berfirman yang mafhumnya:

“Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.” (Ghaafir 40:60)

Allah s.w.t sendiri telah memberikan jaminan bahawa Dia nescaya akan memperkenankan doa hamba-hambanya. Sama ada cepat atau lambat hasilnya itu tidak penting, yang penting kita sebagai hamba melakukan apa yang telah Allah s.w.t sarankan kepada kita. Untuk atasi sikap malas eloklah kalau pelajar mengamalkan doa berikut:

“Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari kedukaan dan kesusahan, perasaan lemah, malas dan kebakhilan”.

2. Ingat matlamat atau sasaran anda

Anthony Robbins seorang pakar motivasi terkenal di Amerika telah menulis dalam bukunya, ‘People are not lazy. They simply have impotent goals - that is, goals that do not inspire them.’ Maksudnya, ‘manusia tidak malas. Mereka sekadar memiliki matlamat yang mati – iaitu matlamat yang tidak merangsang diri mereka’.

Persoalannya sekarang bagaimana untuk kita mempunyai matlamat yang merangsang diri?

- Kongsikan matlamat dan impian anda dengan orang lain - Mengunakan Teknik Visual (sila lihat bab Teknik Visual dalam buku ini).

3. 10 minit keemasan!

Sekiranya anda malas maka cuba katakan pada diri anda bahawa anda bukan mahu belajar satu jam pun, tetapi anda hanya mahu belajar selama 10 minit sahaja. Tetapi syaratnya, dalam masa 10 minit ini anda MESTI berikan yang terbaik. Tumpuan anda mestilah 100%, anda juga perlu baca dan faham sungguh-sungguh dan buat catatan tentang apa yang anda baca. Anda juga perlu firkirkan kembali apa yang telah anda baca dan cuba ceritakan semula pada diri anda apa yang anda faham.

Selepas habis masa 10 minit itu, apa yang anda rasa? Saya yakin anda rasa sayang untuk berhenti belajar sebab ketika itu anda mula seronok dan sikap malas yang ada sebelumnya telah hilang. Sebab untuk atasi perasaan malas ini ia umpama keretapi yang bergerak dan menarik gerabak-gerabak. Pada peringkat awalnya keretapi perlukan momentum dan tenaga yang banyak dan bergerak secara perlahan. Semakin lama keretapi menjadi semakin laju, pergerakan semakin lancar dan ketika itu susah pula untuk berhenti.

Begitulah juga dengan belajar. Susahnya hanya pada beberapa minit awal sahaja. Tetapi kalau anda mula paksa diri dan lakukan 10 minit yang terbaik, insyaAllah perasaan malas akan pergi. Bagaimana pula kalau selepas 10 minit perasaan malas masih lagi wujud? Itu disebabkan anda tidak menggunakan 10 minit keemasan itu sebaik-baiknya. Maknanya anda kena ulang semula 10 minit tersebut sehingga anda berjaya atasi perasaan malas itu.

4. Banyak membaca bahan motivasi

Di sini bukan bermakna anda perlu banyak membaca buku pelajaran tetapi sebaliknya banyak membaca buku-buku motivasi yang mampu mencetuskan pemikiran positif dan merangsang diri untuk berubah menjadi rajin. Setidak-tidaknya bacalah artikel- artikel motivasi yang pendek-pendek yang boleh anda cari dengan mudah dalam internet.

Baca juga kisah-kisah kejayaan orang lain kerana apa yang dibaca itu nanti mampu memberikan inspirasi untuk anda turut berjaya seperti mereka. Malah mungkin melebihi pencapaian mereka dan ini bukanlah sesuatu yang mustahil.

5. Susun dan mudahkan jadual belajar

Ada ketikanya anda rasa malas sebab hidup anda kelam kabut dan tidak teratur. Anda rasa terlalu banyak yang mahu dilakukan tetapi tidak begitu pasti apa yang banyaknya. Anda mahu siapkan tetapi tidak tahu yang mana satu mahu disiapkan atau dibaca dahulu sebab anda tidak pernah ada satu senarai kerja dan tiada sebarang jadual. Ambil masa untuk susun kerja anda dan buat jadual harian dan jadual belajar. 30 minit masa yang anda berikan untuk merancang boleh selamat sehari masa anda.

6. Rehat dan tidur yang cukup

Malas akan terbit apabila badan terasa lemah dan letih. Oleh itu rehat dan tidur yang cukup adalah satu cara yang boleh diambil bagi mengatasi rasa malas.

7. Riadah

Ada ketikanya anda rasa malas sebab tiadanya aktiviti fizikal yang membolehkan darah dan oksigen berjalan lancar dalam badan. Cubalah libatkan diri dengan pelbagai aktiviti riadah dan anda pasti akan dapati tubuh badan yang segar menjana semangat belajar yang tinggi.

8. Berkawan dengan orang yang positif

Tingkah laku dan sikap anda banyak dipengaruhi oleh kawan-kawan anda. Sekiranya anda berkawan dengan mereka yang positif, yang mahu belajar dan sering berbincang tentang pelajaran maka lama-kelamaan sikap positif ini akan mempengaruhi diri anda juga.

9. Amalkan teknik pernafasan

Ada ketikanya anda rasa malas sebab oksigen yang dibekalkan ke otak berkurangan. Otak memerlukan 25% daripada bekalan oksigen yang dihantar ke badan untuk berfungsi dengan baik. Sebab itulah apabila kita baru sahaja selesai makan makanan yang berat seperti nasi maka diri terasa malas kerana sebahagian besar oksigen digunakan untuk menghadamkan makanan. Satu cara yang boleh dilakukan ialah tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan perlahan-lahan beberapa kali. Anda serta merta akan terasa lebih segar.

10. Suarakankatajayaanda

Salah satu cara untuk anda mengatasi rasa malas ialah dengan cipta beberapa katajaya untuk disarankan pada diri anda sendiri. Berikut adalah beberapa contoh katajaya:

- - - -

Dimana ada kemahuan di situ ada jalan Susah dulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya Gagal sekali bukan gagal selama-lamanya Biar kalah bermaruah dari kalah menyerah

Anda boleh cipta katajaya anda sendiri.


p/s::kepada semua mahasiswa mahasiswi yang akan menduduki peperiksaan,semoga berjaya..
gud luck to all..sama2lah kita berusaha untuk mencapai cita cita dan impian yang kita target..cewahh,ayat macam timbalan dekan yer kawan kawan!!

chenta is nothing tanpa awak!!!

2 cElOtEh masyarakat:

no_cha November 7, 2010 at 12:32 AM  

hmmm..malas..malas..pergi r kamu dr cn.....ahhahaah

Post a Comment

mari melabel

wanita (14) kasih (13) pedoman (13) kawan (11) mak ku syg (11) peringatan (11) sayang (11) cinta (9) makan2 (9) danial (8) LuRve (7) kawen (7) jalan2 (6) renungan (5) UtmSkudai (4) geram (4) kawen... (3) BKN 4284 (2) abah (2) atuk... (2) huhu (2) klakar (2) lelaki (2) palapes (2) perasaan (2) ramdhan (2) raya (2) rindu (2) tag (2) tensen (2) 28032010 (1) HIV (1) Rasulullah s.a.w (1) about 2 years ago.. (1) admire (1) anak (1) aurat (1) baby (1) besaQ (1) cikgu (1) comel (1) contest (1) dongeng (1) dot (1) esaimen (1) family (1) gemuk (1) gugur (1) hampir2 (1) hariTua (1) hipokrit (1) impian (1) jodoh (1) keliru (1) kiamat (1) konvo (1) kuciwa seketika... (1) mandi (1) mati (1) murtad (1) naseb2 (1) panduan (1) pantun (1) risik (1) rumah (1) rumate... (1) senyum (1) stalker (1) tunang (1) udang (1) ungu (1) wasiat (1)

cHUrpcHUrp

l o v e m e o r n o t

  © NOME DO SEU BLOG

Design by Emporium Digital