u l o v e m e n o w. Powered by Blogger.
Home » , , » semua pasal kenapa!

semua pasal kenapa!

kenapa aku selalu terasa kecik hati?
kenapa aku jarang tak amik kesah cakap orang?
kenapa aku suka terasa?
kenapa aku tak suka orang perli?
kenapa aku tak suka pompuan gedik?
kenapa aku tak suka publisiti murahan?
kenapa aku tak suka orang hipokrit?
kenapa aku tak suka pompuan budget hott?

semuanya kenapa.kenapa.dan kenapa!
entah lah sejak 2 menjak ni aku selalu kecik hati.
selalu terasa kalau orang perli aku.
selalu emosional tak tentu pasal.

adakah aku memiliki sekeping hati tisu.
bila kau kena kondem saja.
mulalah kau nak merajuk.
lepas tu pergi bawa diri.
muhasabah diri la kunun kunun.
pernah dengar hati tisu.?
tak pernah?
ok.abaikan.

tapi aku memang hati tisu.
bila aku tengok pokcik mokcik yang sebaya dengan tokwan tok aku.
cuba bayangkan umur 60 70 tahun.
yang terbongkok bongkok.
nak berjalan pun slow motion.
buat kerja macam orang muda umur 20 40 tahun.
time tu memang aku akan menangis.

pernah sekali.
nak pergi kerja.
ada pokcik ni tengah sapu sampah tepi jalan raya.
jalan raya yang sememangnya sibuk.
aku nangis.
betol betol hati tisu lah kau ni.
ok ape!
dari anak anak dorang ini yang tak ada langsung rasa simpati.
yang tak ada perasaan.bukan

mulalah dalam benak hati aku.
tertanya tanya.
kenapalah di usia begini dorang masih berhempas pulas mencari rezeki.
apalah nasib dorang.
walaupun mereka tak bagitahu aku perasaan mereka.

tapi aku tahu.
dengan usia yang dah lanjut.
kudrat mereka tak mampu lagi nak tanggung benda yang berat berat.
di usia begini mereka sepatutnya bermain main ngan anak cucu mereka.

kemana anak anak mereka?

dulu masa kau susah.
kau terhegeh hegeh mintak tolong dari dorang.
sekarang kau dah berjaya.
kau lupakan dorang.
nak jenguk dorang kat kampung sebulan sekali pun susah.
apatah lagi time raya.
time raya lah semua 1 family berkumpul.
tak kira la jauh atau dekat.

sekarang kau dah ada family sendiri.
kau utamakan family baru.
family lama kau abaikan.
sampai tanya khabar pun jarang jarang.
apa yang kurangnya family lama.
apa yang lebihnya family baru.
family baru yang kau baru kenal 1 2 tahun.
berbanding family lama yang kau kenal sejak kau lahir.
tak berdosakah kau?

dorang menatang kau bagai minyak yang penuh.
sejak dari lahir lagi.
apa saja kehendak kau.
dituruti..
tak kira yang dorang ada duit atau tak.

yang penting dapat memuaskan dan menggembirakan kau.
masih tak sedar lagikah?
mungkin sekarang kau punya family baru.
hidup mewah.
keta merc 2 3 bijik.
rumah macam istana.
barang kemas kalah mami jarum.

tapi dorang tak memerlukan semua kekayaan tu.
yang dorang harapkan hanyalah kasih sayang seorang anak kepada mereka.

huhu.hargailah mereka sementara mereka masih ada.
jangan kau menyesal di kemudian hari.
hidup ini hanya sekali.

chenta is nothing tanpa awak!!!

3 cElOtEh masyarakat:

kerangRebus November 30, 2010 at 2:04 PM  

lek lek....jgn kate kamo..i pon xsuke oke!n im an emotional gurl too..uhuuuk ..

aKu.Bukan.kaMu December 1, 2010 at 8:09 AM  

awak x suke pmpn gedik?bukan awak gedik ke?hehehe..

kOtAk hAti December 1, 2010 at 8:39 AM  

kerangrebus:kita serupa okeh

akubukankamu:sy gedik ckit sja.sy xsuka pmpuan yg gedik lebih dri sy.ahha

Post a Comment

mari melabel

wanita (14) kasih (13) pedoman (13) kawan (11) mak ku syg (11) peringatan (11) sayang (11) cinta (9) makan2 (9) danial (8) LuRve (7) kawen (7) jalan2 (6) renungan (5) UtmSkudai (4) geram (4) kawen... (3) BKN 4284 (2) abah (2) atuk... (2) huhu (2) klakar (2) lelaki (2) palapes (2) perasaan (2) ramdhan (2) raya (2) rindu (2) tag (2) tensen (2) 28032010 (1) HIV (1) Rasulullah s.a.w (1) about 2 years ago.. (1) admire (1) anak (1) aurat (1) baby (1) besaQ (1) cikgu (1) comel (1) contest (1) dongeng (1) dot (1) esaimen (1) family (1) gemuk (1) gugur (1) hampir2 (1) hariTua (1) hipokrit (1) impian (1) jodoh (1) keliru (1) kiamat (1) konvo (1) kuciwa seketika... (1) mandi (1) mati (1) murtad (1) naseb2 (1) panduan (1) pantun (1) risik (1) rumah (1) rumate... (1) senyum (1) stalker (1) tunang (1) udang (1) ungu (1) wasiat (1)

cHUrpcHUrp

There was an error in this gadget

l o v e m e o r n o t

  © NOME DO SEU BLOG

Design by Emporium Digital